15-timmarsbarn med stressad förälder

Jag har funderat en del... Det pågår just nu en diskussion kring 15-timmarsbarnens vara eller icke vara och hur den tiden ska fördelas. Det skrivs i tidningen och ventlieras där man träffar mammor (och pappor?) i samma situation.
Vi har ju Lukas på dagis tre timmar om dagen. Lämna 08:15, sen ska han vara därifrån kl. 11:15 igen. Varje dag. Möjlighet att välja andra timmar finns inte. (Inte i Olofströms kommun iallafall.) Det är så stressigt!
Man stiger upp och fixar frukost. Det är ett ständigt kaos då killen ena dagen vill ha fil, nästa vill han inte, ena dagen ska det drickas vatten, nästa är det oboy... Sen ska det TJATAS... Annars äter han inte och det gör han nästan inte ändå. Han bråkar med Celina, skojar med Celina, bråkar med mig, trotsar, hoppar omkring, leker med leksaker, tittar ut och studerar maskiner som kör förbi... Det tar en EVIGHET att äta!!! Idag hade han ätit 1/3 av sin smörgås när jag sa "Nu slänger jag maten och så borstar du tänderna så vi kommer iväg... "(Han börjar med tandborsten, sen tar jag vid och hjälper till...)
DÅ kom han på att han skulle äta sin mat! Det tog ytterligare 20 minuter innan smörgåsen var uppäten... Ett ständigt bråkande under tiden. Jag bytte kläder på honom samtidigt som han tuggade...
STÖN!!!!!
Tandborstning...
Påklädning. Jag ber honom klä på sig overall, mössa, vantar och allt... Han KAN ju! Under tiden klär jag Celina och mig själv. När jag är klar är han i bästa fall halvfärdig.

På dagis har de en skylt där det står att om man gör något ÅT sitt barn som det klarar på egen hand säger man att barnet inte gör det tillräckligt bra. Jag tänker ofta på det men ibland orkar jag bara inte vänta!!!

Idag var klockan strax efter 08:45 när vi kom till dagis. Jag gick därifrån kl. 09:10.

Jag ska vara där två timmar senare och hämta honom.
Då kommer han att säga att han inte vill gå hem. Att han vill stanna på dagis och ÄTA!
När vi kommer hem runt halv tolv kommer han säga att han inte vill gå in. Han vill inte ha nån mat...

De senaste dagarna när vi har ätit lunch har det slutat med att han sagt:
"Jag är trött. Jag ska gå upp och lägga mig"
Och så har han gjort det.

Sen sover han i minst två timmar.
När han vaknar tar det 30 minuter sen är han i full rulle igen.

Vid fyra-fem tiden gör vi kvällsmat som sen ska ätas. Det tar ytterligare minst 45 minuter eftersom killen inte vill äta- trots att han borde vara skithungrig eftersom han ätit så dåligt både till lunch och frukost.

Har vi tur finns det en timme kvar att leka och mysa på innan klockan närmar sig åtta och det är dags för honom att sova.
Då är det krig igen...

ÄR DETTA ETT BRA LIV????

Det känns som att man bara gnäller och skäller på en av de mest underbara människorna som finns.
Detta p.g. a att man känner stress på morgonen av att komma iväg och sen på dagen är man jäktad över att man behöver fixa lunch innan han somnar på tallriken.

Jag tycker det hade variot bättre om han var på dagis två eller tre dagar i veckan. Längre stunder.
Att han började på dagis lite senare så man kan äta frukost i lite mer lugn och ro här hemma på morgonen och sen kan han stanna och äta lunch på dagis. Han säger ofta att han vill äta på dagis.
För en vecka sedan var jag på jobbet och gick en HLR-utbildning och då var Lukas på dagis hela dagen. Då hade han ätit TRE PORTIONER mat!!! Visserligen hade han inte sovit på eftermiddagen så på kvällen var han skittrött efter maten och somnade nästan i mitt knä men vi slapp allt gnäll när han skulle gå och lägga sig. :-)

Nej...Jag hoppas de driver igenom förslaget på mer flexibla tider för 15-timmarsbarnen. Visserligen träder det väl i kraft först till hösten och jag vet ju inte hur länge jag blir hemma men det kan ju bli bra för andra föräldrar om det inte blir det för mig.

Vissa av er kanske tycker att "Ha honom hemma då, hela dagarna och sluta gnäll! ""Sätt inte barn till världen om du inte vill ta hand om dem..." "Värdesätt tiden ni har tillsammans"

Försytå mig rätt...
Jag tycker barnomsorgen är jättebra. Barnen utvecklas och de har KUL!!! Det vill jag inte ta ifrån honom.
Jag vill ta hand om mina barn! Det är därför jag är hemma och VILL vara hemma LÄÄÄÄNGE och när jag väl börjar jobba tycker jag inte barnen ska vara på dagis långa dagar från sju till fem. Det är väl inget liv att leva för dem??? Då går jag hellre ner i arbetstid och myser med dem... Det kostar, men allt kan inte mätas i pengar.  Jag värdesätter tiden vi har och tror verkligen våra dagar hade blivit bättre med mer koncentrerad förskoletid.

Suck... Vilket gnällinlägg. Men jag kände att jag var tvungen att få det ur mig.
Och jag som skulle fixat kalopps... Nu måste jag och Celina snart pallra oss ut i snöyran igen. Idag har hon sovit hela tiden sen vi gick hem från dagis. Skönt! ;-)

Kommentarer
Postat av: Grannen

Hej

Jag har hört att Ofm komun har beslutat att alla föräldrar ska få välja när man vill lämna och hämta 15 timmar i veckan, att man ska få lägga dom som man vill.

Det har iallfall en politiker informerat om på Öppna fsk i Ofm i somras. Men han visste inte när det skulle börja gälla. Men trodde att det skull börja gälla senast efter semestern.

2012-03-08 @ 16:41:24
Postat av: Anonym

Jag förstår absolut hur du känner.. Ebba har alltid älskat dagis, Cajsa trivs oxå.. O när de va 15-timmarsbarn, när jag var helt arbetslös så lämnade jag även för deras skull.. Inte för min! Min mening är att de behöver dagis.. Men det är INTE roligt med stressiga mornar.. Vi hade oxå det.. Man känner att man måste va där vid 8.30 ( som vi hade).. O så känns de hemskt o hämta när de andra barnen ska sätta sig o äta!

Tror de va nån gång i höstas vi fick byta o ha 3 dagar i v 5 Tim per dag.. De va såå mycket bättre.. Det ända var att Cajsa inte fick sova lika länge efter middagen som hon gjorde hemma.. Där fick hon sova som längst till 13.30.. Hemma kunde/kan hon sova till 15..

Kram

2012-03-09 @ 21:09:48
Postat av: ulrika

jag vill säga att jag håller med dig!! ibland när man tycker att det e stressigt och man klagar då får man höra att vi föräldrar e lata... det e ju inte riktigt så utan att man har svårt att räcka till med allt som skall göras... jaja ett laddat ämne :)

kram ulle

2012-03-13 @ 12:39:33
URL: http://ullesunderbarn.blogspot.com
Postat av: Cissi

Kul att ni kommenterat. Känns bra att det är fler som känner likadant. Kram på er alla supermammor!

2012-03-15 @ 10:01:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0