Säkert med buss?

Då jag var på församlingshemmet häromdagen diskuterade vi ämnet barn i buss. Hur säkert är det egentligen?
Tills för bara ett tag sen åkte vuxna buss utan bälte. Men om jag nu inte har helt fel ska man ha bälte även då man åker buss. Iallafall i de fall då bälte finns.
För mig är det en självklarhet att åka bältad. Att inte ha bälte på mig i bilen känns jättekonstigt och naket på nåt vis. Det åker på utan att jag tänker på det.
Barn som åker bil ska sitta bältade och mindre barn sitter i särskilda skyddande stolar och mindre barn sitter väldigt stabilt i sina barnstolar/babyskydd. Barn upp till 4 år ska dessutom åka bakåtvänt då deras kropp kan ta större skada vid en kollision om de åker framåtvänt.
Det känns därför konstigt att man i en buss åker med barn utan extra skydd. Har man dessutom barnet i vagn verkar det okej att låta barnet sitta eller ligga kvar där under färdens gång. Det är ju himla smidigt... Sover barnet i sin vagn åker man lätt vidare och man behöver inte flytta på barnet och väcka det som man får göra från vagn till vanlig bil. Men vad händer vid en kollision? Skulle det inte kunna finnas möjlighet att spänna fast barnet i en stol även då man åker buss?
Jag kan tänka mig flera svar och orsaker på/till detta men visst har man rätt att fundera.

Kommentarer
Postat av: Marie

Håller emd dig helt i denna frågan. Jag åker i stort sett buss varje dag, då jag pendlar till o från jobbet. Jag använder altid bälte, då det även för mig är en självklar sak att ha det:) Dock ser jag dagligen att i stort sett ingen annan har det, tyvärr. Om bussen skulle stoppa en buss o man inte använder bälte, så kan man få böter på ca 1500 kr här i Skåne. Dock inte om inte bältet fungerar, vilket det också ofta inte gör. Jag har påpekat detta för Skånetrafiken då jag anser att detta är en viktig sak, då det här är lag på att använda bälte på bussarna. Då SKA det också fungera anser jag. Framförallt för säkerheten. Jag har även sett Föräldrar vars barn får lov att sitta helt obältade i bussen, även sett barn som får lov att springa mer eller mindre helt fritt i bussen, UNDER färd. Var finns säkerheten där?? Undrar jag...jag tycker det är oansvarigt både av Föräldrar o även av föraren som ens fortsätter köra.

2012-03-18 @ 18:48:11
URL: http://emilbenjamin.blogg.se/
Postat av: Cissi

Håller definitivt med dig ang. springande barn på bussen. Nu är visserligen jag ingen van bussresenär med barn men de gånger vi åkt buss har Lukas varit helt fascinerad av färden i sig att det inte varit några problem att få honom sitta still. Det är ju lika självklart att barn ska sitta still där som när de åker bil.

2012-03-19 @ 21:27:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0